Dobrodošli v objemu triglavskih pravljic!

Dovje, Mojstrana in Radovna

Dve vasici na nasprotnih bregovih Save Dolinke ter vas in dolina z bogato etnološko in kulturno dediščino.

Izhodišče je pred obnovljeno kovačnico na Dovjem, kjer lokalni vodnik predstavi Dovje. Naprej proti Mojstrani mimo Aljaževega spomenika, ves čas pa lahko občudujemo panoramo s pogledom na Triglav in okoliške vršace. Nadaljujemo skozi Mojstrano, kjer izvemo nekaj polpretekle zgodovine, čeprav ima vas dolgo zgodovino. Sprehod mimo Šmercove hiše, kamor je zahajal tudi Julius Kugy in kjer naj bi bila napisana pripovedka o Zlatorogu. Naprej skozi najstarejši del vasi, kjer bomo videli značilno arhitekturo ter izvedeli še kaj o cementarni in Roji.
Odpeljemo se v Radovno. Sledi ogled Pocarjeve domačije, ki ima status kulturnega spomenika državnega pomena, in je spomeniško obnovljena in muzejsko opremljena. Gre za eno najstarejših in redko ohranjenih starih kmečkih domačij v TNP.
Nadaljujemo do Psnaka, kjer si ogledamo čebelnjak in prisluhnemo zgodbam o tovorjenju s konji na Kredarico. Izlet zaključimo s kosilom, saj ima Psnakova gostilna že zelo dolgo tradicijo.

Varianta 2: (z avtobusnim prevozom ni možna). Pri Pocarjevi domačiji se samo ustavimo in nadaljujemo naprej po dolini, kjer si ogledamo staro Psnakovo žago in mlin. Skoraj na sredini doline leži jezero Kreda, do katerega se bomo sprehodili, njegov nastanek pa je posledica izkopavanja krede. Na poti nazaj si ogledamo še Gogalovo lipo in izlet zaključimo pri Psnaku.

Dodatne informacije in kontakt: Kofler sport