Dobrodošli v objemu triglavskih pravljic!

Pokopališče

Pokopališče se razprostira okrog cerkve sv. Mihaela na Dovjem. Sestavljeno je iz starega in novega dela in tvori del krajevne kulturne dediščine, saj so tu grobovi pomembnih ljudi za naš kraj in njegovo zgodovino, za šport in planinstvo.

Jakob Aljaž

Jakob Aljaž, župnik

Grob Jakoba Aljaža najdete ob vhodu v zakristijo cerkve.

Župnik Jakob Aljaž je na Dovjem služboval od 1889 do svoje smrti leta 1927. Bil je tudi skladatelj (uglasbil je znan napev 'Oj Triglav moj dom'), pevec, zagret planinski delavec ter pobudnik gradnje številnih planinskih koč in poti. Bil je zagovornik slovenstva, narodni buditelj in je sodeloval pri ustanovitvi Slovenskega planinskega društva.

Popotna palica, s katero je Aljaž hodil po gorah, je shranjena v Slovenskem planinskem muzeju.

 

 

Klement Jug, alpinist

Grob tega pomembnega alpinista si lahko ogledate na zahodni strani pokopališča, južno ob obzidju.

Klement Jug (1898 - 1924) je bil filozof, alpinist, pisec in utemeljitelj modernega slovenskega alpinizma. V kratkem življenju je sledil svojim načelom (kjer je volja, tam je pot) in v gorah preizkušal telesne in duševne spoosobnosti. S svojimi plezalnimi dosežki je postal eden vodilnih slovenskih alpinistov. Ponesrečil se je v Triglavski severni steni pri poskusu, da bi sam preplezal steber, ki je danes poimenovan po njem, Jugov steber.

Po njem se danes imenuje planinski dom v Lepeni, sam pa velja za enega največjih slovenskih alpinistov.

 

Janez Polda, smučarski skakalec

 

Pokopan je zahodno ob obzidju.

Janez Polda je eden redkih dobitnikov znaka zlate čaplje leta 1979. Po njem se je imenoval mednarodni memorial, ki so ga prirejali v Planici v letih 1965-1980. V Mojstrani je po njem poimenovana ulica.

Tekmoval je od leta 1947 do 1956. V tem času je osvojil več državnih naslovov, bil je trikratni olimpijec in dvakratni udeleženec svetovnih prvenstev (ZDA: Lake Placid, Švedska: Falun). Na olimpijskih igrah je prvič nastopil v St. Moritzu leta 1948, kjer je bil zastavonoša na uradni predstavitvi jugoslovanske delegacije. Leta 1949 mu je v Planici tudi uspel rekorden skok 86 metrov, ki se je obdržal do 15. marca 1964. Leta 1948 je v Planici skočil 120 metrov, kar je bil tedaj najdaljši skok na svetu, vendar je ob doskoku podrsal.

 

Fanny Susan Copeland, profesorica angleškega jezika in ljubiteljica slovenskih gora

 

Pokopana je na novem delu pokopališča in sicer ob vhodu na desni strani.

Fanny Susan Copeland je bila pionirka slovensko-angleškega in škotskega spoznavanja. Leta 1921 je postala pogodbena lektorica za angleški jezik na Filozofski fakulteti na Univerzi Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev v Ljubljani. Službo je s podaljševanjem pogodbe opravljala vse do italijanske okupacije. Po vojni se je leta 1953 vrnila v Slovenijo, kjer je leta 1970 umrla v starosti 98 let. Na njeno željo so Miss Fanny pokopali na Dovjem. Slavospeve o slovenskih gorah je pisala v angleško časopisje in predstavljala slovenske Alpe kot nedotaknjen in prvinski svet poln starih živih tradicij. Skupaj z Maro Mirko Debelak sta pripravili sododbno zasnovan vodič A Short Guide to the Slovene Alps for British and American Tourists.

 

Zvone KoflerZvone Kofler, alpinist

 

Njegov grob najdete  na zahodni strani starega dela pokopališča, med cerkvijo in obzidjem.

Bil je eden od zlatega rodu mojstranških plezalcev – mojstranških veveric (poleg Janka Ažmana, Klavdija Mlekuža, Janeza Brojana).

Leta 1971 je izgubil življenje pri povratku iz Hindukuša po vzponu na Istor-o-Nal. V njegov spomin Gorska reševalna služba vsako leto konec aprila organizira memorial Zvoneta Koflerja v Vratih.

 

 

Spominska plošča avstrijskemu vojaku se nahaja ob cesti na zunanji strani južnega obzidja.

Vojak je padel v bojih z umikajočo francosko vojsko.

 

Na dovškem pokopališču lahko najdete tudi več grobov tujih planincev oz. alpinistov, ki so se ponesrečili v gorah. Zanje skrbi Planinsko društvo Dovje-Mojstrana.