Dobrodošli v objemu triglavskih pravljic!

Vrtaško Sleme

Mojstrana – Vrtaška planina –  Vrtaško Sleme – Vrtaški – vrh – Vrtaška planina – Mojstrana  (označena pot; neoznačena samo iz Vrtaškega vrha do Vrtaške planine)

Na pot se odpravimo iz Mojstrane s parkirišča 300m naprej od Slovenskega planinskega muzeja v smeri Vrata. Parkirišče je takoj nad prvim asfaltnim vzponom na levi strani. Na nasprotni strani ceste je rdeča smerna tabla za Sleme.

Pot se začne kar takoj strmo vzpenjati in se v strmem vzponu nadaljuje vse do »Počivava«. Tam je lepa razgledna točka na Mojstrano LINK in okolico. Pot je ves čas označena, široka in dobro vidna. Strmina od »Počivava« naprej malo popusti in se naprej vije v okljukih. Pred »leso« se pot položi in počasi preko travnato skalnatih pobočij prečka do »lese«. Tu je zgornja postaja tovorne žičnice, kjer se pot začne zlagoma vzpenjati skozi prijeten gozd vse do Vrtaške planine s pastirsko kočo.

Z Vrtaške planine je lep razgled na kraljestvo našega Triglava. S planine se pot usmeri proti severu . Sledimo mali gozdnati dolinici do smerokaza za Sleme. Nato sledi dolgo vzpenjajoče prečenje proti sever zahod pod Vrtaškim vrhom, ki nas pripelje na travnati greben. Po grebenu hodimo malo navzgor in ponovno v gozd in še naprej prečimo v smeri severo zahoda, dokler ne pridemo na travnato planoto »«Njivice«. V sredini  planote je korito za vodo, desno od nje pa Vrtaški vrh. Povzpnemo se do vrha planote in nadaljujemo levo proti Slemenu. Pot se v zadnjem delu bolj strmo vzpne na sedlo med Slemenom na levi in Votlim Slemenom na desni strani. Ko pridemo na sedlo, se usmerimo levo. Pred seboj vidimo vrh Slemena v ozadju pa Kukovo špico in ostale vrhove. Na vrhu Vrtaškega Slemena  je vpisna knjiga.

Z vrha se po isti poti odpravimo nazaj. Če želimo turo popestriti z novim vrhom, se z vrha planote Njivice usmerimo levo na Vrtaški vrh, v nasprotnem primeru pa se po isti poti vračamo proti Vrtaški planini.

Pot do Vrtaškega vrha  je označena z vrha naprej proti Vrtaški planini pa ne več.  Z Vrtaškega vrha se usmerimo v smeri vzhoda in sledimo travnato rušnatem grebenu.  Sledimo grebenu. Pot je relativno dobro vidna in tudi tukaj uhojena od živine. Kmalu nas pripelje do majhnega presihajočega jezera. Hodimo po grebenu naprej in se počasi pričnemo spuščati. Pridemo na sedlo, kjer se pod nami v smeri juga odpre travnata dolina. Po njej sestopamo in pridemo do smerne table za Sleme, ki smo jo opazili, ko smo hodili navzgor. Od tu naprej smo na označeni poti, ki nas pripelje najprej do Vrtaške planine in nato navzdol do parkirišča, naše izhodiščne točke.

 

OPOZORILO: Pot z Vrtaškega vrha do Vrtaške planine ni označena, a je dobro vidna.

 

Čas hoje-gor: 3-5 h

Skupni čas: 5-8 h

Težavnost poti: zahtevna

Oprema: Priporočamo dobre pohodne čevlje in telesno pripravljenost.

Začetna točka: Parkirišče 300m naprej od Slovenskega planinskega muzeja, v smeri doline Vrat. 660 m. Koordinate: N:46°17'19''; E:13°55'55''

Vmesna točka: Vrtaška planina: 1462 m

Najvišja točka: Vrtaško Sleme: 2076 m. Koordinate: N:46°27'06; E:13'52'18''

2. vrh: Vrtaški vrh: 1898 m

Višinska razlika: 1416 m

Dolžina poti-gor:  5500 m

Skupna razdalja: 11.000 m

 

Vir: Zemljevid Triglav 1:25.000 izdala Sidarta