Dobrodošli v objemu triglavskih pravljic!

Kepa

Tromostovje – Brvog – Gubno – Kepa –Gubno – Brvog – Tromostovje  (označena pot)

 

Od parkirišča pri Tromostovju (sotočje potoka Mlinca in Žakelj- čez potok so včasih peljale tri brvi zato je ime dobilo po ljubljanskem Tromostovju) se usmerimo proti levemu potoku (Žakelj) ter ga takoj prečimo. Široka pot se nadaljuje po desni strani potoka, mi pa ji sledimo le nekaj metrov, nato pa nas napis "Kepa" na pašni ograji usmeri desno na vzpenjajočo  stezo, po kateri  v nekaj minutah prispemo nad vikend hišo na Erjavčevem rovtu.

Nadaljujemo po markirani poti, ki preide v gozd ter se prične strmo vzpenjati. Višje pot zavije nekoliko v desno ter nato pripelje na razmeroma položen kolovoz. Nadaljujemo vzpon do korita z vodo, za njim pa pot zavije v levo in nato iz gozda na planino Brvog. Čez planino se povzpnemo do bližnje lovske koče na 1470m, 1h.

Od koče nadaljujemo desno proti severovzhodu ter vzpon nadaljujemo po markirani poti, ki preide v gozd. Pot naprej nas hitro pripelje na neizrazit deloma travnat greben in nato kmalu preide v desno smer na nekoliko bolj strma pobočja. Prijetna stezica se višje skoraj položi, nato pa nas čez vse bolj razgledna pobočja pripelje do  kratke plazovine, preko katere vodi markirana pot. Z nekaj previdnosti prečimo omenjeno pobočje, nato pa nas razmeroma položna pot pripelje do studenčka Koritec, ob katerem je označeno razpotje za Kepo in sedlo Mlinca 30 min.

Na razpotju nadaljujemo levo za Kepo ter v rahlem vzponu prečimo pobočja pod Visokim Kurjekom. Še naprej v vzponu prečimo strma pobočja proti zahodu, nato pa kmalu dosežemo greben, kjer se nam odpre pogled na avstrijsko stran. Kratek čas še nadaljujemo po razmeroma ozkem grebenu, nato pa pot zavije levo ter v vzponu preči strma travnata pobočja pod vrhom Gubna na 2034m, 1h. Pot pripelje do neizrazitega grebena na južni strani vrha, kjer se odpre pogled proti Kepi. V nadaljevanju postane pot zahtevnejša in sledi prečenje škrbine. Tu so v pomoč varovala. Pot nato vodi po grebenu pod pobočja Dovške Male Kepe na 2077m, 45 min. Pot  vodi okrog vrha po južni strani in nas po prečenju zelo strmega in krušljivega pobočja pripelje do sedla med Kepo in Dovško Malo Kepo.

S sedla nadaljujemo proti zahodu ter prečimo strma pobočja po avstrijski strani grebena do manjšega sedelca, kjer se priključi pot iz Avstrije. V nadaljevanju se pot strmeje vzpne in še naprej poteka ob  grebenu. Na koncu sledi še nezahteven vzpon po razglednih travnatih pobočjih vse do vrha Kepe na 2139 m.

 

Nazaj sestopimo po isti poti.

 

OPOZORILO:  Škrbina pred Dovško Malo Kepo je izpostavljena in krušljiva, a zavarovana s klini, jeklenico in skobami.

 

Čas hoje - navzgor: 3,5 - 5h

Skupni čas: 7,5h

Težavnost:  zelo zahtevna

Oprema: Priporočamo dobre pohodne čevlje in telesno pripravljenost.

Začetna točka: Parkirišče pri Tromostovju (sotočje potoka Mlinca in Žakelj). Dosežemo ga po makadamski cesti z vasi Dovje.  Na križišču za Kepo (cca 800m od konca vasi) zavije levo in cesti sledimo 4 km, kjer zavijemo na stranski krak te ceste in po 800m dosežemo Tromostovje,1065m. Koordinate izhodišča: N:46°28'46''; E:13°57'48''

Vmesna točka: Gubno 2034m

Najvišja točka: Kepa  2139 m. Koordinate: N:46°30'24; E:13'57'09''

Višinska razlika: 1074 m.

Dolžina poti - navzgor:  4900m

Skupna razdalja: 9800 m

 

Vir: Zemljevid Kranjska Gora 1:30.000 izdal LTO Kranjska Gora.