Dobrodošli v objemu triglavskih pravljic!

Čez Visoke

Mojstrana – Dovje – Visoke – Plavški rovt – Jesenice -  Muzej 

Na pot se odpravimo s parkirišča pred Slovenskim planinskim muzejem. Nadaljujemo v smeri Dovja. Pridemo do Požgančevega mosta  pod katerim teče reka Sava Dolinka. Za mostom nadaljujemo naravnost (levo gre cesta naprej za Kranjsko Goro), kjer se prične strm vzpon do glavne ceste.

Glavno cesto prečkamo in se še naprej vzpenjamo do vasi Dovje. V križišču (levo je kapelica, desno stara šola) zavijemo desno  - 1,5km. Peljemo se čez glavni trg in še naprej proti novemu delu vasi Dovje. V naslednjem križišču zavijemo levo za Dovško Babo – 1,8km. Na koncu vasi Dovje asfaltna cesta preide v makadamsko, ki ji sledimo do križišča in se v njem držimo desne – 2,4 km, 760m. Sledi kratek blag spust do elektrarne Mlinca, potem pa se ponovno prične vzpon.  Cesta se ves čas enakomerno vzpenja. Na vzponu do naslednjega križišča (cca. 4 km) nas na levi in desni strani spremljajo številni rovti, kjer se v sezonskem času pase živina. Cesta pa pelje tudi pod mogočno Blaščevo skalo, ki spominja na znamenite Tri Cine v Dolomitih. Cesta se na koncu prvega dela vzpona (cca. 1 km pred križiščem) relativno poravna. V naslednjem križišču (za Dovško Babo-Ravne) zavijemo desno za Visoke  -6,7 km, 1080m. Sledi še 1,9km  vzpona do sedla na Visokih – 8,6km, 1200m.

Sledi spust proti Plavškemu rovtu. Na planini Zakamnik  zavijemo desno za Plavški rovt– 11,5km, 1025m.  Spuščamo se do vasi Plavški rovt, kjer se prične asfaltna cesta. Na koncu vasi sledi zelo kratek vzpon. Potem pa ponoven spust do Jesenic.

V križišču pri zdravstvenem domu ( na naši desni), zavijemo levo – 16,6km, 570 m. Peljemo se po glavni cesti 500m, nato pa v križišču pred bencinsko črpalko Petrol zavijemo levo. Se spustimo 40 m in nato zavijemo še enkrat levo. Sledi še en kratek vzpon, spust naravnost (na desni strani podjetje Doka) do naslednjega križišča, kjer zavijemo levo – 17,6 km. Prečkamo most čez reko Savo Dolinko in se peljemo naravnost pod podvozom za avtocesto do križišča s kolesarsko stezo. Tu zavijemo desno in se priključimo kolesarski stezi, ki pelje proti Mojstrani. Kolesarska steza pelje po levi strani platoja Karavanke, čez Mlake in se pri Savskem mostu priključi glavni cesti, ki pelje v Mojstrano – 24,4km. Peljemo se po cesti mimo smučišča. Pridemo v vas Mojstrano, prečkamo most ( na desni strani je info točka) pod katerim teče reka Triglavska Bistrica. V križišču zavijemo levo za Vrata in po 500 m  pridemo do našega izhodišča – 26,5km.

 

OPOZORILO: Vzpon do sedla na Visokih je dolg in naporen.

 

Dolžina: 26,5 km

Celotni čas: 3-5 h

Težavnost poti: zelo zahtevna

Začetna točka: Slovenski planinski muzej, 650 m. Koordinate WGS 84: N:46°27'28''; E:13°56'9''

Najvišja točka: na Visokih 1.200 m.

Vmesna točka 1: križišče za Dovško Babo ali Visoke, 1080 m. Koordinate WGS 84: N:46°28'04''; E:13°59'31''

Vmesna točka 2: Plavški Rovt: Koordinate: WGS 84: N:46°17'12'' E:14°02'02''

Končna točka: Slovenski planinski muzej.

Višinska razlika: 600 m