Dobrodošli v objemu triglavskih pravljic!

Geschehen

Večer na vasi

To je lokalna prireditev z najdaljšo tradicijo, saj teče že več kot dvajset let na trgu na Dovjem. Kulturni program z etnografskim poudarkom poteka na sobotni večer na začetku poletja in se zaključi z veselico.

Aljaž-Tage

Aljaževi dnevi potekajo vsako leto konec avgusta. Tridnevni kulturni program se zavrti v počastiteva župnika Jakoba Aljaža, ki je s postavitvijo Aljaževega stolpa na vrhu Triglava opozoril na naš slovenski prostor.

Lebendige Krippe im eisigen Königreich

Društvo lednih plezalcev Mlačca - Mojstrana vsako leto poskrbi za prireditev Žive jaslice v lednem kraljestvu. Že od leta 2001 v soteski Mlačca potekajo predstave v ledu.

Der Alpen-Tag

Namen Alpskega dneva - dneva alpske konvencije je predstaviti bogato kulturno in naravno dediščino Alp, hkrati pa spodbujati prookoljsko razmišljanje ter zavedanje, kako pomemben in neprecenljiv je alpski prostor.

Slowenische Abende

Slovenski večeri so namenjeni tujim obiskovalcem, organizira pa jih Turistično društvo Dovje - Mojstrana v juliju in avgustu. Namen slovenskih večerov je obogatiti bivanje turistov in jih navdušiti, da se vrnejo in širijo dober glas.

Koledovanje

Starodavno tradicijo koledovanja po vaseh že več let obuja pevski zbor Društva Triglavski zvonovi. Z ljudskimi koledniškimi pesmimi in voščili svetih treh kraljev se odpravijo na koledniško pot od Radovne, Belce, Mojstrane do Dovjega.

Pasulj des 8. März

Ideja za osmomarčevski pasulj izhaja iz preteklosti, ko so možje skuhali pasulj, da so ga potem odnesli domov svojim ženam z namenom, da jih za en dan v letu razbremenijo kuhanja.

Segnung der Pferde

Decembra na dan Svetega Štefana (zavetnika konj) poteka žegnanje konj pred dovško cerkvijo.

Humar-memorial

Vsako leto v februarju Društvo lednih plezalcev Mlačca organizira Humarjev memorial v spomin svetovno znanemu alpinistu in plezalcu Tomažu Humarju. Na memorialu se lahko pomerijo profesionalci in amaterji

Memorial ponesrečenim reševalcem iz Mojstrane

Tradicionalno smučarsko tekmovanje organizira Gorska reševalna služba Mojstrana vsako leto konec aprila. Posvečeno je spominu na Zvoneta Koflerja, alpinista in gorskega reševalca, ki se je smrtno ponesrečil leta 1971 pri povratku z alpinistične odprave na Istor-o-Nal, gore v Hindukušu.

'Juriš' auf die Dovška Baba

Turistično društvo Dovje - Mojstrana od leta 2011 organizira Juriš na Dovško Babo. Tekma je organizirana na začetku poletja. Tekači in kolesarji se povzpnejo po 6,3 km dolgi makadamski poti iz središča vasi Dovje proti Dovški Babi do idiličnega rovta na Ravnah.

5. Juriš na Dovško Babo - 20.6.2015

Turistično društvo Dovje - Mojstrana od leta 2011 organizira Juriš na Dovško Babo. Tekma je organizirana na začetku poletja. Tekači in kolesarji se povzpnejo po 6,3 km dolgi makadamski poti iz središča vasi Dovje proti Dovški Babi do idiličnega rovta na Ravnah.