Dobrodošli v objemu triglavskih pravljic!

Črna-Gora

PrenočiščaLokalna ponudbaŠportni objektiKulturne znamenitostiNaravne znamenitosti

Mojstrana – Kreda – Poldov rovt – Črna gora – Soteska  Mlačca – Mojstrana  (prvi kratek del označen, kasneje neoznačena pot)


Na pot se odpravimo iz Mojstrane s parkirišča pred Slovenskim planinskim muzejem.  Najprej gremo mimo Hostla Pr' Jozlnu na naši desni, nato prečkamo Triglavsko Bistrico (brv je za parkiriščem muzeja). Pridemo na cesto in se usmerimo desno do zelenega mostu. Ne gremo čez most, temveč nadaljujemo naravnost po stezi  ob reki. Ko pridemo do križišča (potoček), nas smerna tabla za sprehajalno pot št. 15 usmeri proti jezeru Kreda. Pot se po 300 m začne vzpenjati  in pripelje do jezera Kreda.  Gremo mimo jezera naprej, kjer se steza začne strmo vzpenjati v gozd. Čez čas se položi in pridemo do križišča z gozdno vlako. Tu se usmerimo levo. Gremo navzgor in kmalu na levi strani zagledamo spodnji del Poldovega rovta. Hodimo po vlaki naprej do zgornje točke rovta. Tu pred stajo zavijemo levo na kolovoz, ki nas vodi čez rovt. Sledimo kolovozu in po 500 m pridemo do asfaltne ceste, ki vodi v Radovno. Cesti sledimo vse do Kosmačevega prevala (prelaz in odcep za dolino Kot). 50 m pred prevalom zavijemo desno na gozdno cesto, ki se takoj spremeni v vlako. V prvem križišču dveh vlak zavijemo desno. Po 100 m pridemo do novega križišča, kjer zavijemo levo. Ves čas hodimo po vlaki naravnost navzgor. Vlaka se kasneje izoblikuje v stezo. Tej stezi  sledimo vse do vrha Črne Gore oz do bivaka pod Črno Goro. Značilnost tega dela poti je, da ima tri strme odstavke in tri blage izravnave. Ko pridemo  na zadnjo plato in pred seboj ne vidimo več vzpetine, se počasi prične širok gozdnat greben, ki nas hitro pripelje do bivaka oz naše končne točke. Greben se nadaljuje vse do Vrbanovih špic vendar je dolg in naporen, zato se mi na tej točki obrnemo  in vrnemo nazaj.

Sestopamo po isti poti. Po asfaltni cesti je cca 2 km do strmega travnika, ki ga vidimo na levi, na desni pa je smerna tabla za pot na Jerebikovec. Spustimo se po travniku in kmalu pridemo v sotesko Mlačca.Tu je pozimi ledno plezališče, v božično-novoletnem času pa žive jaslice v ledu. Iz soteske pridemo do tenis igrišč na naši levi. Mimo njih se spustimo do reke Triglavske Bistrice. Tu smo že na znani cesti, po kateri se vrnemo nazaj do parkirišča pred muzejem v Mojstrani.

 

OPOZORILO: Pot ni označena, je pa vrisana v zemljevidu, ki je omenjen spodaj.

 

Čas hoje-gor: 2 - 4 h

Celotni čas: 6 -7 h

Težavnost poti: nezahtevna

Oprema: Priporočamo dobre pohodne čevlje in telesno pripravljenost.

Začetna točka: Slovenski planinski muzej, 650 m. Koordinate WGS 84: N:46°27'28''; E:13°56'9''

Vmesna točka: Kosmačev preval, 844 m

Končna točka: Bivak pod Črno goro 1370 m. Koordinate: WGS 84: N:46°26'11'' E:13°54'56''

Višinska razlika: 720 m

Dolžina poti-gor:  5300 m

Skupna razdalja: 9800 m

 

Vir: Zemljevid Triglav 1:25.000, izdala Sidarta