Dobrodošli v objemu triglavskih pravljic!

Dovška Baba

Dovje – Goreljše –  Planina Dovška Rožca – Dovška Baba – Sedlo Mlinca – Brvog – Tromostovje – Dovje (označena pot).

Na pot se odpravimo s parkirišča pri elektrarni Mlinca, ki se nahaja 800 m naprej od vzhodnega konca vasi Dovje, po makadamski cesti v smeri Raven (zraven je tudi počitniška hiša). Na parkirišču čez reko Mlinca je smerna tabla za Dovško Babo. Pot se začne strmo vzpenjati in v spodnjem delu preči dva rovta.  Na odcepih se držimo leve. Po 1h hoje pridemo na spodnji del zadnjega velikega rovta Goreljše na 1200m. Po levi strani se povzpnemo na zgornji rob rovta. Prestopimo ograjo in gremo čez kolovoz.  Ozka steza  se odcepi levo v pobočje in pelje navzgor v gozd. Tu se pridružijo oznake Via Alpina.  Pot nas pripelje pod stene Bele Peči na 1459m. Sledimo stezi, ki je speljana pod stenami, in nas pripelje na Lahov preval na 1370m. Tu se pridružimo cesti, ki pelje naprej na Planino Dovška Rožca. Sledimo ji 100m potem se odcepimo levo na strmo pot, ki pelje na Dovško Babo čez Starko. Pri studencu prečkamo ograjo, gremo čez rovt, na koncu rovta zavijemo levo in se strmo vzpnemo do sedelca, od tu pa ponovno skozi gozd na Planino Dovška Rožca -  2.30h, 1650m. Na planini je pastirska koča, odprta od sredi junija do srede septembra. Od koče sledimo travnatemu grebenu, ki nas pripelje na vrh Dovške Babe  - 3.15h, 1893m.

Sestopimo nazaj po isti poti, toda 70m nad planino se odcepimo desno na označeno stezo. Pot vodi skozi ruševje in pripelje na sedlo Mlinca na 1581m. S sedla se rahlo dvignemo do smernih tabel za Kepo in nato sledimo poti, ki se vije pod Plevelnico do razcepišča (korito za vodo) za Kepo. Na razcepišču sledimo oznakam Dovje in se spustimo do rovta Brvog  - 1h, 1480m, kjer je lovska koča. Od tu se pot usmeri proti jugu in se strmo spušča do Tromostovja - 1h, 1065m, kjer se združita potoka  Mlinca in Žakelj.

Sledimo cesti do križišča približno 800m in zavijemo levo v smer vasi Dovje. Hodimo še 80m po cesti potem pa se odcepimo desno na pot - bližnjico, ki nato ves čas križa makadamsko cesto. V spodnjem delu prečkamo zadnji rovt, kjer  je na spodnjem robu oddajnik za mobitel. Pod oddajnikom se priključimo cesti in ji sledimo do križišča. Na križišču se odcepimo levo in pridemo do elektrarne Mlinca, kjer je naše parkirišče - 0.45h, 720m.

 

OPOZORILO:  Naokrog po planini Dovška Rožca se od sredine junija do sredine septembra pase živina. Hud bik ni izključen.

 

Čas hoje - navzgor:  2,5 - 4 h

Skupni čas: 7h

Težavnost: zahtevna

Oprema: Priporočamo dobre pohodne čevlje in telesno pripravljenost.

Začetna točka: Parkirišče pri mini elektrarni Mlinca, 800 m naprej od konca vasi Dovje v smeri Raven 720 m. Koordinate: N:46°28'08''; E:13°57'38''

Vmesna točka: Planina Dovška  Rožca,1650 m

Najvišja točka: Dovška Baba: 1893 m. Koordinate: N:46°29'15; E:13'59'37''

Višinska razlika: 1173 m

Dolžina poti - navzgor:  4200 m

Skupna razdalja: 10.000 m

 

Vir: Zemljevid Kranjska Gora 1:30.000 izdal LTO Kranjska Gora.