Welcome in the world of Triglav fairytales!

Cultural sights

Slovene Alpine Museum

Slovenski planinski muzej je odprt od leta 2010. Markantna stavba spominja na obliko visokogorskega planšarskega zavetišča. Nahaja se nekoliko izven Mojstrane na levi strani ceste v smeri doline Vrat.

St Clemen’s Church

Cerkev sv. Klemena se nahaja na desni strani ceste tik pred Mojstrano. Magistralno cesto v smeri Kranjska Gora morate zapustiti pri mostu šez Savo, kjer je prvi odcep za Mojstrano in pot vas bo pripeljala do cerkvice.

Španova hiša - The Špan House

Španova hiša stoji nasproti smučišča na začetku Mojstrane. Danes kaže le še bežne sledi mogočne kmetije.

Šmercova hiša - The Šmerc House

Šmercova hiša stoji na desni strani ceste, ki pripelje v Mojstrano. Lepo obnovljena fasada pade v oči vsakemu mimoidočemu in mimovozečemu.

Ambrožičeva (Mruščeva) hiša – The Ambrožič (Mrušč) House

Ambrožičevo (Mruščevo) hišo najdete, če v križišču sredi Mojstrane zapeljete proti dolini Vrat. Nekdaj mogočna in dolga stavba stoji tik ob cesti na levi strani.

Sk'mavčeva hiša – The Sk'mavč House

Sk'mavčevo hišo najdete, če v križišču sredi Mojstrane zavijete desno na dokaj ozko lokalno pot. Staro hišo zagledate pred vami, ko cesta zavije v levi ovinek.

Olimpijci

Posebnost za tako majhen kraj je presenetljivo veliko število športnikov, ki so zaradi svojih dobrih rezultatov nastopili na številnih zimskih olimpijskih igrah.

Spomenik Jakobu Aljažu

Spomenik stoji na desni strani glavne cesti proti Kranjski Gori na križišču Mojstrana - Dovje. Prepoznali ga boste po ponosni drži Jakoba Aljaža, ki zre proti Triglavu.

Cerkev sv. Mihaela

Župnijska cerkev sv. Mihaela je dobro vidna z glavne ceste in lahko dostopna ne glede na to, iz katere smeri prihajate na Dovje.

'At Katra's - Hiša pr' Katr'

Hiša pr' Katr' stoji sredi vasi Dovje. Obnova stavbe kovačnice je potekala s pomočjo programa CRPOV (Celostni program razvoja podeželja in obnova vasi), ime pa je dobila po krepostni in delovni ženski, ki je v njej živela.

Pehtutova spominska plošča

Pehtutovo spominsko ploščo najdete ob vhodu v Pehtutovo hišo. Hiša stoji ob cesti, ki pelje skozi Dovje, in sicer od središča vasi v smeri proti Jesenicam.

Cemetery

Pokopališče se razprostira okrog cerkve sv. Mihaela na Dovjem. Sestavljeno je iz starega in novega dela in tvori del krajevne kulturne dediščine, saj so tu grobovi pomembnih ljudi za naš kraj in njegovo zgodovino, za šport in planinstvo.

The Pocar Farm - Ethnological Museum

Domačija, ki je razglašena za kulturni spomenik državnega pomena, je spomeniško obnovljena in muzejsko opremljena. Gre za eno najstarejših in redko ohranjenih starih kmečkih domačij v Triglavskem narodnem parku.

Psnakova žaga in mlin

Psnakova žaga in mlin se nahajata 300 metrov od izvira Radovne, pod Gogalovo domačijo. Pod strmo in osojno steno Pokljuke ima reka Radovna po ponovnem izviru že tolikšno moč, da lahko žene vodno kolo za mlinski kamen in vodno kolo za žago "venecijanko".